De oprichting

Geschiedenis van Gonga

Kees van de Buys

Oprichter van Gonga – 6 oktober 1960

Kees van den Buys alias De Busker, was de oprichter van de goochelclub Gonga. Kees genoot als goochelende clown een grote bekendheid in de regio Breda, en ver daarbuiten. Hij had echter een handicap, hij had geen rijbewijs, en geen auto. Voor elk optreden moest hij dus gehaald en gebracht worden. De grootste truc van Kees was zijn bagage. Omdat hij geen auto had maakte hij op meesterlijke wijze al zijn attributen zo, dat alles demontabel was.

Eén grote koffer daar zat alles in. Kostuum, goocheltrucs, 2 goocheltafeltjes, en schmink. Als Kees alles had uitgepakt en opgesteld dan stonden de mensen stom verhaast te kijken, hoe dat alles uit één koffer kon komen. Met dat alles vulde hij ruim 1 1/2 uur. Toen Kees nog op oudere leeftijd zijn rijbewijs haalde, en een auto aanschafte bleef hij zijn principe van alles in één kof­fer trouw. Kees stond bekend om zijn gouden hand­jes, wat zijn ogen zagen, dat maakte zijn handen. Letterlijk, maar dan ook letterlijk alles maakte hij feilloos na. Als hij een bezoek aan een dealer of con­gres had gebracht, dan waren wat vlugge krabbels genoeg om meteen een exacte kopie te maken van wat hij gezien had. Enkele weken later stonden die dan te pronken in zijn ‘ateliertje’ zoals hij zijn hobbykamer noemde.

Op zijn kleine draaibankje was hij ( net als Eddy Taytelbaum) een ware meester. Van gulden, tot rijksdaalder, met twee maal kop of twee maal munt, vouw- munten fiches, het was voor Kees allemaal een koud kunstje. Tientallen goochelaars bezitten dan ook nog een of ander creatie van zijn hand in hun verzameling. Kees die als voorzitter geen enkele bijeenkomst van Gonga oversloeg, werd op latere leeftijd getroffen door een hersenbloeding, en zijn motoriek en zijn spraak was hij toen even kwijt, wat erg aan hem knaagde.

Onder zijn motto: “als ik niet kan lopen, dan kruip ik maar”, bezocht hij (gehaald en gebracht door een colle­ga) toch steeds de club bijeenkomsten. Op het laatst kon hij zich zeer weer een beetje verstaanbaar maken, en een zelfgemaakt trucje laten zien. Een jaar voor zijn dood werd Kees, op voordracht van het bestuur van Gonga, geridderd tot Lid in de orde van Oranje Nassau, voor alles wat hij voor de goochelarij had gedaan, en voor Gonga in het bijzonder.

Cajari